Genel

EMDR ne demek?

EMDR, İngilizce Eye-Movement Desensitization and Reprocessing ifadesinin kısaltması demektir. İfadenin Türkçe’deki karşılığı şudur: Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme

EMDR anksiyete, kabuslar, geçmişe dönüşler (fleşbek) veya müdahaleci (intrusive) düşünce süreçleri gibi, travmaya dayalı semptomların duygusal etkisini azaltmak için kullanılan bir tedavi metodolojisidir. Terapi, terapistin parmağının hızlı yanal hareketlerine odaklanırken travmatik olayın eşzamanlı olarak görselleştirilmesini içerir.

EMDR Terapisi 1980’lerin sonunda ABD’li psikolog Francine Shapiro tarafından geliştirildi.

EMDR ilk olarak 1987’de yöntemin en belirgin parçası olan göz hareketleri ile isimlendirilmiş olsa da son yıllarda bu isim, yaklaşımın uygulamasını ve önemini kısıtlıyor gibi görünmektedir.

EMDR pek çok unsuru kapsayan karmaşık bir metodolojidir. Ayrıca göz hareketlerinin yanı sıra diğer pek çok uyaranın da faydalı olduğu görülmüştür. Terapi yöntemini geliştiren Shapiro, “Bunu tekrar yapacak olsam, sadece, Yeniden İşleme Terapisi olarak adlandırırdım” diyor. Bu demektir ki EMDR Terapisinde vurgu göz hareketleri değil “yeniden işleme” üzerinedir.

Shapiro, yöntemin dünya çapında bu isimle tanınmasından ötürü, yöntemin isminin tanımlayıcı veya anlamlı olmasından ziyade geçmişe hizmet etmesi anlayışıyla kısaltmayı ve orijinal adlandırmayı sürdürmeye karar verdi.

Shapiro’ya göre EMDR kısaltması, göz hareketlerinin danışanın bilgi işleme sistemini harekete geçirmek ve tedavi etkilerine ulaşmak için kullanılan çok sayıda çift yönlü dikkat uyaranından yalnızca biri olduğu anlayışıyla kullanılmalıdır.

Referanslar

APA Dictionary of Psychology. (t.y.). EMDR. İçinde APA dictionary of psychology. Erişim tarihi: Aralık 16, 2023, https://dictionary.apa.org/emdr

Shapiro, F. (2016). EMDR: Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme. Okuyan Us.

Psikoloji Gazetesi

Psikoloji Gazetesi ekibi tarafından üretilen içerikler tanı ve tedavi amacıyla kullanılamaz sadece bilgi edinme amacıyla kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir